• Az utolsó módosítás ideje:  2019.12.02. 15: 22

  Memoriter

  A fény által közvetített képi információk rögzítése technikai eszközök (fényképezőgép, fényérzékeny anyag stb.) segítségével. Célja lehet gyakorlati vagy művészi. Kezdetben a fotó nem akart többnek látszani, mint precíz leképező eszköz (a világkiállításokon is a tudományos és technikai újítások között kapott helyet). A 19-20. század fordulóján kezdték művészeti felhasználását egyre szélesebb körben művészetként elismerni, ezért csak a 20. század elején vált a hatodik művészeti ággá.

  Forrás: Wikipédia

 • Harmadolás & Aranymetszés

  „Szög, geometria, jó szög, rossz szög, nincsen szögben. Folyton ezt hallottam Szipál Martintól, amikor a fotótanfolyamára jártam… Eleinte nem igazán tudtam, hogy miről is beszél, aztán lassan kezdtem megérteni.Egy fénykép attól is szép, ha v alamilyen szép geometriai forma kirajzolódik rajta. És mitől szép egy geometriai forma?”
  ..............
  „Az aranymetszésből ered az ún. harmadolási szabály is, hiszen a 61,8% nagyon közel áll a kétharmadhoz (66,7%). Így néz ki a kettő közt a különbség. Az aranymetszéses az, ahol a középső téglalap sokkal kisebb. A szabály tehát egyszerű: úgy érdemes komponálni, hogy a képet harmadoló vonalak mentén vagy azok metszéspontjában helyezkedjen el a téma.”
  Ha érdekelne az elmélkedés, akkor ezen az oldalon folytathatod,   Mayer Miklós weblapján.

 • Fotók, amelyeket én követtem el,    [a kis képek mappák]

  „A fényképen mindig két ember van: a fényképész és a néző.”
  (Ansel Adams)

 • Hasznos fotós linkek: